Boxerský trénink s Jirkou Bambuchem

27.05.2012 12:33

Blíží se nám konec sezóny, a tak jsme přemýšleli, jak klukům trochu zpestřit program. I když to tak rozhodně nevypadá, ještě minulé léto jsem jako ryzí nadšenec absolvoval letní přípravu rožnovského AsiaGymu, a tak jsem se pokusil využít trochu těch konexí a oslovit Jirku Bambucha, trenéra boxu, jestli by nám neudělal laskavost a nepřipravil pro kluky nějaký všeobecný trénink. Když ještě navíc pracovala určitou dobu Pavla s Jirkovou manželkou v práci, bylo jasné, že tohle jednoduše musí vyjít :-) Jirka s tréninkem souhlasil a my si tak mohli dopředu domluvit na tom, co do tréninku zařadíme a co od něho očekáváme. Nešlo rozhodně o žádnou průpravu boxu, či kickboxu, cílem bylo spíše ukázat klukům, jak se trénuje jinde - jaké cviky se používají, jaká je intenzita tréninku apod. Sám jsem měl tréninky s Jirkou moc rád, jelikož jeho proslavené kubánské tréninky přinášely stoprocentní jistotu. Jistota spočívala v tom, že jste věděli, co budete další dva dny po tomto tréninku dělat - odpočívat a regenerovat :-) Kdo zažil, ví...

Jelikož má Jirka volno v úterý a ve čtvrtek, kdy my tréninky nemáme, domluvili jsme se s trenéry mladších žáků, že bychom tento trénink absolvovali společně. Ve čtvrtek 24.5.2012 se nás tak v hale sešlo cca 35 hráčů! Co se za hodinu a čtvrt stihlo:

- začínali jsme během, kdy jsme postupně běželi vpřed vzad i bokem 

- následovalo krátké protažení a rozpohybování kloubů

- následně jsme ve dvojicích absolvovali "sparingový" zápas, kde jsme postupně za neustálého boxerského poskakování po špičkách museli soupeři šlápnou špičkami nohou na jeho nohu a samozřejmě se taky vyhýbat stejným soupeřovým atakům. Stejné cvičení bylo poté zaměřeno na ruce, kdy jsme se vyhýbali úderům do ramen. Toto bylo taktéž kombinováno s přetahováním se soupeřem.

- vyzkoušeli jsme si také dva základní kickboxové údery, a to direct a front-kick. Vše pochopitelně jen do vzduchu.

- využili jsme i žíněnek a kromě kotoulů jsme se snažili naučit i parakotoul.

- nejtěžší část přišla na konec tréninku, kdy jsme si zaposilovali, když jsme si vyzkoušeli čtyři série po čtyřech cvicích, trvajících 20 sekund. Postupně jsme prováděli dřepy s výskokem, kliky, skoky s roznožením vpřed a vzad a vše jsme zakončili sedy-lehy.

- trénink jsme zakončili během a protažením.

Trénink by jsme označil za lehčí, ale u některých kluků bylo patrné, že i takováto zátěž jim činí problémy. Prostě jsme andílky trochu utahali a proto mě potěšilo, že nás na páteční trénink přišlo tolik. Druhá věc je ta, že zatímco páteční oddechový trénink zvládli všichni, tak sobotní turnaj už byl nad síly mnohých...únava byla jasně patrná :-)

Děkuji tedy tímto Jirkovi Bambuchovi, že si na nás udělal čas a dal tak nahlédnout klukům do kuchyně tvrdých hochů s rukavicemi. Tréninky byl z jeho strany super.

Díky patří taky trenérům mladších žáků, že nám umožnili čtvrteční trénink, a že si to jejich hráči zkusili také.

Foto z tréninku zde